Monday, August 7, 2017

Persediaan Masuk Ke Life Degree

ASSALAMUALAIKUM & HYE... ^^

First of all, I would like to say sorry for not updating any entry dlm msa beberapa hari ni. Tak busy pun actually cuma takda mood nak blogging. So now the mood is back ! hehee.

Image result for graduation

So 4 hari lepas result UPU utk student lepasan STPM/Matrikulasi/Diploma SETARAF dah keluar. Haaa yg check tu cerr share sikit u guys dapat masuk mane ? For those yg dapat masuk Universiti tu i would to say CONGRATULATIONS ! Tahniah sbb dpt masuk U ^^. Kos apa tu tak penting sama ada kau minat ke tak minat ke or tak dapat kos yg kau nak that is tak penting. As long as nnti klau kau dh belajar u will put a much effort on it. Motivasi sikit sblom kita masuk lebih dalam . hihiii.

Since ramai jugak member2 aku yg lepasan STPM n Matrik dah dpt tawaran masuk U, so aku sekarang dijadikan sbg rujukan dan kaunter pertanyaan. hohooo.. Dah boleh acah-acah senior skrg . Bangga sikit. Tahniah kat member2 aku yg berjaya. Ada yg dpt UiTM Shah Alam.. woahh best siot dpt study kt main campus ! Bangga aku member2 dpt sambung kat UiTM.. Ada jgak geng cuti lambat hihiiii..

So antara soalan-soalan lazim atau FAQ (Frequently Asked Question)  yg aku slalu dpt dri member-member aku yg nak smbung study...

"Susah tak belajar kat U ?"

"Degree susah tak ?"

"English mesti kena terror kan kalau dah degree.."

"Perbelanjaan nk masuk U habis banyak mana..."

bla...blaa...bla...banyak lagii

So ni la tujuan aku buat entry kali ni. Khas utk yg nak sambung study.. Yg tak smbung belajar pun nak baca jugak boleh. hihi. I would like answer all the FAQ and hopefully it will make you clear.

Image result for graduation

So first lets talking about the real situation of degree life. Well to be honest laa, nak kata senang pun tak susah pun tak tapi bila dah degree ni semua benda kau kena buat sendiri. Dah takde dah cikgu or letcturer nak suap kauu. Klau kau nak belajar kau usaha sendiri. Lecturer akan bantu 50% je which is just giving a lecture and tutorial and another 50% is based on effort sama ada kau nak dstang kelas or tak.. kau nak siapkan assignment ke takk.. Lecturer akan bgi due date nk hntar assignment dan lecturer takkan kejar kau utk hntar assignment. If kau hantar tugasan dpt la markah, tak hantar takde mrkah. Gitewww..

Image result for study

Thats it. Senang je sbnrnya klau kau nak perform utk kursus kau ni. Kau just focus dkt ongoing assessment which will help you to get high carrymarks. Klau ada project ke.. praktikal test.. quiz or test ke.. or presentation, make sure kau buat betul-betul. Kdg-kdg ongoing assesment saja dh 70%, so kau cuma perlu struggle lgi 30% utk final exam. Mudah bukan ? Thats why aku ckp degree ni takde susah pun kau nak perform asalkan kau bgi full komitmen dkt ongoing assessment, so jalan kau nak lulus utk certain subject tu mmg dah terbuka luas dah.
Image result for english
Satu lagi yg bakal mahasiswa slalu risau of cosz la penguasaan Bahasa Inggeris. Jgn risau kau tak perlukan English yg perfect pun utk level degree ni. Klau MUET band 2 pun dah layak masuk U so buat apa kau nak risau. Tapi mmg betul, nanti semua kau akan belajar dlm BI. Takde billingual. Everything is in English. Presentation dlm English.. Jawab test and final exam pun dlm English. Lecturer kau pun akan speaking nnti dgn kau. Klau BI kau tak power sekalipun jgn risau. It just a simple English. English biasa-biasa je. And trust me, even skrg BI kau tak power, nnti klau dh study automatic BI kau akan develop dgn sendiri. Aku berani ckp sbb its happen to myself. English aku pun xde la power mana pun tp disebabkan dh trbiasa study dlm English. Present dlm English so its become a habit. In additon nnti pulak kau akan jmpa kawan-kawan yg berbagai background, maybe ada yg English dia mmg fluent dan jenis nk speaking all the time. Time tu la kau akan belajar utk improve kau punya English sikit-sikit. So bagi yg BI tak power tu jgn risau. Apa yg penting, CONFIDENT je. Tpi jgn OVERCONFIDENT sudah laa hahahahaa..

Image result for money expenses

Okay habis bab English. Skrg jom masuk bab perbelanjaan pulak.. to be honest nk smbung belajar ni mmg bnyak pakai duit. Bkn seratus dua tp dh cecah ribuan dah. Thats why kdg-kdg aku kesian kt orang yg tak dpt sambung belajar disebabkan masalah kewangan.. tapi, setiap masalah tu mesti ada solution dia kan. Aku pun bkn asal ank orang kaya pun. Tu yg aku bersyukur sgt dpt masuk UiTM sbb yuran dia mmg murah. Jimat dah kos kat situ. Well, kita kena pandai-pandai jugak la cari jalan nak dptkan duit, Ada orang dia kerja smentara nak masuk U.. bgi yg tak bekerja goyang kaki duduk rumah mcm aku ni, cari duit cara lain. hahah. Aku dulu minta bantuan zakat. Alhamdulillah dpt RM1500. Pastu masjid area rumah aku pun ada buat dermasiswa utk student nak sambung belajar. So aku pun mohon la and dpt dlm RM300 kot. Boleh laa nak tampung sikit-sikit sebelum dpt PTPTN. Then kalau kau rajin, cari la lagi badan yg boleh sponsor pinjaman contohnya MARA ke.. Bank Rakyat atau pun kalau result kau tiptop boleh mohon Biasiswa JPA.. So far paling penting kau kena settle yuran pengajian dlu laa utk elakkan apa-apa masalah nnti.

Image result for ptptn      Image result for mara       Image result for biasiswa jpa

Laptop aku tak beli sbb Along aku bagi laptop dia. Alhamdulillah. Jimat duit tak payah beli laptop. Ada member tanya laptop mmg wajib beli ke ? For me its better to have one. Nak kata penting tu yep mmg penting utk kau buat assignment. Assignment smua computer printed bkn handwriting and kdg-kdg ada lecturer yg akan suruh submit by online. Pastu awal-awal sem nnti akan ada banyak benda kau kena isi online contohnya nak daftar subjek .. daftar kolej kediaman and whatever.. Tapi in case kalau xde bajet lagi nak beli lappy, sokay..Library selalunya akan sediakan bilik PC siap dgn Internet so student boleh guna. Tapi aku rasa perlu jgk laptop ni sbb takkan nak bergantung kt PC library sokmo kan. Mmg boleh kau nak pau member kau punya tp sampai bila. So my advice its better to have your own laptop utk memudahkan kerja kau jugak. Cari la paling murah ikut bajet kau. Aku suggest bgi yg nak jimat beli jenama Acer sbb aku survey brand ni tak la mahal sgt dan berbaloi la nk guna utk belajar. 

Well biasa la kan.. first time nak masuk ke alam menara gading ni mcm-mcm preparation nak buat. Dokumen tu dokumen ni. Mmg serabai sgt. Aku pun hadap bnda yg sama jugak dlu msa nak masuk degree. Dan aku pun dulu rujuk senior jugak klau ada apa-apa yg aku tak faham. So i thinks thats all yg aku nak share. Btw banyak lagi tips sbnrnya. Nak cerita semua sekali dlm 1 entry mmg panjang nnti. So kalau ade ape-ape nak tanya boleh tinggalkan komen kt bawah . Inshaallah i will reply it ASAP. Tnye je mana tak faham. Incase kalau ada banyak soalan aku akan buat lagi satu entry utk menjawab semua soalan and make it clear.

Btw, thanks for reading. And tahniah again kpd yg nak masuk ke alam pembelajaran yg baru. Trust me kau akan seronok nnty eventhough stress sbb banyak keja tp buat rilek buat peace jeee. Just enjoy your degree life. Nah baca quotes kat bawah ni utk menaikkan semangat korang. hihii ~ Sis tinggal dulu. Bhaii ~~

Image result for study quotes            Image result for study quotes
 Image result for study quotes



2 comments:

  1. Thanks for sharing :)
    http://aimisyafiqah.blogspot.my/2017/08/10-days-challenge-1.html

    ReplyDelete